Wie ben ik

Wie ben ik

Ik ben Nicolet Gruters en in 1962 geboren in De Meern (Utrecht). Als klein meisje wist ik het al: ik wil later met mensen gaan werken. Mensen op weg helpen die het zelf even niet meer weten, daar lag op jonge leeftijd al mijn hart. Dat bleek onder andere uit het feit dat ik op school altijd opkwam voor de kinderen die gepest werden. Na de middelbare school was de studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) dan ook een logische keuze. Vervolgens werkte ik ruim 30 jaar lang in de hulpverlening, in de breedste zin van het woord. Zo heb ik gewerkt als vrijwilliger bij een Blijf-van-mijn-lijf-huis, als groepsleider in een (gesloten) jeugdinrichting en als ambulant woonbegeleider voor ex-dak- en thuislozen. Sinds 2017 ben ik werkzaam op een VMBO-school als onderwijsassistent, waarbij ik met jongeren werk. Daarnaast verzorg ik ook de sociale vaardigheidstraining, de faalangsttraining en de agressie regulatietraining (ART) op die school.

Samen met mijn vrouw woon ik in Utrecht. In mijn vrije tijd wandel ik graag met mijn hond, sta ik regelmatig op de tennisbaan en in de winter ga ik met veel plezier skiën.

Hoe werk ik

Ik ga altijd uit van gelijkwaardigheid. Dat betekent dat we samen gaan onderzoeken, ontdekken en verkennen. Alles in overleg en afstemming met jou. Ik ben er namelijk van overtuigd dat jij zelf weet wat wel of niet goed voor je is. En wanneer je dat niet weet, help ik je om daar zelf achter te komen.

In het contact ben ik humoristisch, prikkelend en ik heb een nuchtere kijk op de zaken. Ik vind niet snel iets gek en ik oordeel niet. Ik ben echt, dus what you see is what you get. Ik wind er geen doekjes om, ben direct maar altijd zorgvuldig en intuïtief afgestemd op wat je aankan.

In mijn werkwijze ben ik creatief, wat betekent dat als we er via de ene weg niet uitkomen, weet ik altijd nog andere wegen te bedenken. Gaat via links aanvliegen niet werken, dan vlieg ik met hetzelfde gemak aan via rechts. Met als resultaat dat, wie ik ook voor me heb en wat het probleem ook is, ik altijd wel een manier weet te vinden om aan te sluiten.

Uit bovenstaande blijken ook mijn kernwaarden: gelijkwaardigheid, echtheid, humor en creativiteit. Deze waarden kenmerken mij in mijn manier van werken en in het contact met mensen.

Mijn opleidingen

De basisopleiding voor mijn werk in de hulpverlening is de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) aan de Academie De Horst in Driebergen. Deze opleiding heb ik in 1990 afgerond. Daarna heb ik regelmatig bij- en nascholingscursussen gevolgd, zoals Huiselijk geweld en kindermishandeling, Systeemgericht werken in de maatschappelijke opvang en Zinvol hulpverlenen. In 2018 heb ik de vierjarige opleiding Ervaringsgerichte psychosociale therapie en gestaltgezinstherapie aan het Kemplerinstituut afgerond. Tijdens mijn opleiding heb ik geleerd om mijzelf en mijn eigen ervaringen en persoonlijke reacties mee te nemen in de therapie. Vanuit de gestaltwijze gaan we uit van het hier en nu. Maar onaffe zaken vanuit het verleden kunnen bepalend zijn voor dat hier en nu. Indien nodig gaan we dus terug naar het verleden om onaffe zaken alsnog af te ronden. In 2022 ben ik begonnen met Brainspotting. Ik heb hierin phase 1 afgerond.

Als therapeut ben ik aangesloten bij de beroepsverenigingen NVAGT en RBCZ en ik beschik over een AGB-code. Daarnaast sta ik ook geregistreerd bij het SKJ.